Kalkuler pizzadeig! Denne kalkulatoren tar flere variabler for å finne nøyaktige mengder ingredienser for å gi deg den perfekte pizzadeigen. Kalkulatoren kan også brukes for andre deigformål, men tar utgangspunkt i pizza.
Mel: 0 g
Vann: 0 g
Gjær: 0 g
Salt: 0 g
Hevetid: 0 timer
Napolitansk pizzabunn
Napolitansk pizzabunn kjennetegnes av å ha en pizzadeig som er noe mykere og litt tykkere enn det mange forbinder med italiensk pizzabunn. Det er ikke rart at dette har blitt en folkefavoritt, men hvordan lagre man egentlig napolitansk pizzabunn?
Assosiasjonen for napolitansk pizza (AVPN) har laget retningslinjer for kravene man må imøtekomme for å kalle pizzaen sin for napolitansk. For enkelthets skyld er en fin tommelfingerregel å bruke ca. 65% hydrering. Det vil si at dersom man har 1000 gram mel, så bruker man 650 gram vann (0,65*1000 g). 3% salt gir også en fin smak på pizzabunnen.
Napolitansk pizza topping
Den mest kjente napolitanske pizzaen er udiskuterbart Pizza Margherita. Denne ble oppfunnet i forbindelse med dronning Margherita av Savoies besøk i Napoli i 1889, og skal representere fargene i det italienske flagget. Toppingen til en Pizza Margherita er ganske enkel; tomatsaus, ost og bailikum.
Ost til napolitansk pizza
Mozarella bør være førstevalget når det kommer til osten på pizzaen. Mozarella i vann som selges på dagligvarebutikker fungerer fint, og for ekstra tyggemotstand kan man slå til med buffalo-mozarella. Mozarella som ligger i vann kan gjøre at toppingen på pizzaen blir ganske våt og man kan ende opp med en dam på pizzaen. Det kan derfor være lurt å prøve å presse ut vannet fra mozarellaen ved hjelp av et kjøkkenhåndkle. Det er også mulig å kjøpe tørr mozarella som ikke ligger i vann. Disse fungerer utmerket til pizza!
Napolitansk pizzasaus
San Marzano-tomater er ingen nyhet for pizzaentusiaster, men dise har nå begynt å innta hyllene i norske dagligvarebutikker for fullt. San Marzano-tomaten vokser tradisjonelt i Campania-regionen i Italia, og det har nok bidratt til at dette har blitt favoritten i napolitansk pizza. Denne tomaten er kjent for sin fyldige og søte smak, og er en perfekt kontrast til den salte pizzadeigen. Disse fås på hermetikkboks og kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker som har godt utvalg.
En tradisjonell napolitansk saus til pizza er veldig enkel. Ta en boks hermetiserte San Marzano-tomater og bruk en stavmikser i et par sekunder. Det burde være nok til å få en fin pizzasaus Gjerne drener noe av vannet først for å få den tykkere. Tomat-smaken tar seg av resten av sausen, og man trenger ikke ha i noe ekstra. En klype salt eller to skader ikke dersom man ønsker litt mer salt saus.